top of page
Search
  • emsjeradio

11 vecí, ktoré ste o marihuane nevedeli

Marihuana je bylinka, ktorá vás dostane do stavu, ktorý vás buď utlmí alebo nakopne. Veľa ľudí ju fajčí práve preto, aby sa bavili. Aké sú vaše informácie o marihuane? Čo o nej viete neviete vám priblížime v nasledujúcich jedenástich bodoch.

  1. Názov „marihuana“ pochádza zo zlúčenia arabského, sanskritského a čínskeho jazyka. V čínštine „Ma“ znamená konope, „Ren“ semienko a „Hua“ kvetina.

  2. „Marihuana“ sa nazývajú sušené kvety a listy niektorých druhov konope. Tieto obsahujú rozdielne množstvo nenarkotických chemikálii THC. Pri fajčení alebo konzumácii jedla sa vytvára pocit byť „HIGH“, ktorý trvá niekoľko hodín. Rozdielne odrody tejto rastliny vytvárajú rôzne zmyslové pocity – od sedatívnych až po stimulujúce.

  3. Nielenže bolo konope v minulosti legálne, ale prví americký kolonialisti si vyžadovali pestovanie konope pre priemyslové účely. V roku 1619 sa na zhromaždení vo Virgínii rozhodlo o povinnosti každého občana vypestovať zhruba 450 gramov konope pre Anglicko.

  4. Otroci si mohli prácou na farmách našetriť dostatok financií k vykúpeniu svojej slobody. Majitelia plantáži si túto rastlinu vážili natoľko, že motivovali otrokov k lepším pracovným výsledkom. Otroci tak mohli zarobiť cent za každú predanú libru (450g) konope.

  5. Marihuana nie je návyková. Väčšina užívateľov marihuany ju fajčí príležitostne. V porovnaní s cukrom alebo čokoládou je marihuana menej návyková.

  6. Americká vláda povzbudzovala svojich občanov k pestovaniu konope ako pomoc vojenským akciám počas 2. svetovej vojny a dokonca ponúkala odklad vojenskej služby farmárom a ich synom, aby mohli túto plodinu pestovať.

  7. Marihuana rozhodne nevedie k užívaniu tvrdých drog. Aj keď ľudia, ktorí užívajú tvrdé drogy taktiež fajčia marihuanu. Americká národná vedecká akadémia v svojej správe uvádza, že legálne drogy ako alkohol alebo tabak predchádzajú skôr k následnému užívaniu tvrdých drog viac ako marihuana. Dokonca tabak je známi ako bránová droga.

  8. Herny Ford vyrobil auto z konope, no nikdy sa nedostalo do sériovej výroby kvôli prebiehajúcej svetovej vojne. Po skončení vojny bolo konope zaradené mimo zákon a Ford už nemal možnosť obnoviť snahu a predávať svoj Hempmobil.

  9. Stovky tisíc rastlín konope sa pestuje na verejnej pôde, ale na snahu skryť svoje políčka doplácajú Národné parky Sequoia a Sierra, kde veľké polia ničia miestny ekosystém.

  10. Marihuana nevyvoláva agresivitu. Práve naopak. Užívatelia marihuany sa zúčastnili prieskumu násilných trestných činov. Obzvlášť pri porovnaní s konzumentmi alkoholu, amfetamínu a barbiturátov. Marihuana nemení vašu osobnosť. Správy americkej federálnej vlády uvádzajú, že viac než 70 miliónov Američanov v priebehu svojho života fajčilo marihuanu. Pravdepodobne sú medzi nimi tí najpríjemnejší ľudia, ktorých by ste radi spoznali.

  11. Americká vláda si pestuje vlastnú marihuanu už niekolko desaťročí. Na univerzite v Mississippi sa nachádza konopná farma plne financované federálnou vládou, kde sa produkujú určité druhy marihuany k rôznym výskumom. Zároveň sa tam nachádza aj laboratórium zriadené iba pre tento účel.

zdroj - chillin.sk


15 views0 comments

.

bottom of page