top of page
Search
  • emsjeradio

Ostrov ako vymodelovaný pre turistov-  Langkawi

Malajzia ponúka výber skvelého jedla, cestovanie po horách či v džungli, ale aj moderné mestá a pláže.

Keď nám začalo chýbať kúpanie a krásne more kde sa človek môže zrelaxovať, všetci nám radili navštíviť jeden z najznámejších ostrovov Malajzie– Langkawi.

Zobrali sme teda autobus z Kuala Lumpur na sever do Kuala Perlis (7-8 hodín cesty) a odtiaľ hodinu trajektom na ostrov. Privítal nás obrovský orol - socha, symbol tohoto ostrova.

Po Langkawi sa dá prepravovať jedine taxíkmi, alebo si požičať auto.

Preplnený ostrov


Ubytovali sme sa v Cenangu- jedna z dvoch častí ostrova, ktorá ponúka lacnejšiu možnosť hotelov a nočný život. Zvyšok ostrova tvoria uzavreté hotelové komplexy, alebo dedinky, kde by ste si museli hľadať jedine homestay.

Žiaľ, Langkawi je zbytočne preceňované turistickými kanceláriami- na ostrove nájdete len tri pláže kde sa dá kúpať, a aj to len jedna má čisté more. Aj keď sme sem išli mimo sezónu, ľudí tu bolo neúrekom.

Turisti si môžu vybrať z obrovskej ponuky výletov rôzneho druhu, no na vlastnú päsť sa dá objavovať len máločo. Pláže sú prepchaté dovolenkármi, ktorí skúšajú vodné športy od výmyslu sveta. Šnorchlovanie, jazda na tzv. hotdogu, vodný skúter...


Kde sa dá kúpať?


Cenang je jedna z pláží, ktoré sa na Langkawi nachádzajú, a preto je tu nespočetné množstvo hotelov. Je pravda, že sa dajú vybrať aj lacnejšie izby, no reštaurácie, či akákoľvek zábava je predražená. Môžete si pochutiť najmä na medzinárodných jedlách, fastfoodoch, hlavne vám budú ponúkané morské príšery v luxusných reštauráciach.


Ostatná časť ostrova je okupovaná drahými rezortmi, kde si musíte objednať izbu jedine online a nie na mieste, tak, ako som zvyknutá v ostatných ázijských miestach. Tieto luxusné rezorty však neponúkajú prístup do oceánu, pretože ako som už spomenula, na Langkawi je len málo piesočnatých pláží s priamym prístupom do mora (ja som napočítala iba tri pláže...). Lode, lodičky, či skútre sa premávajú okolo celého ostrova, preto aj keď nájdete kúsok mora, do ktorého sa dá vojsť po piesku, musíte si dávať pozor na hustú dopravu okolo pobrežia.



Prší skoro stále...


Na Langkawi musíte počítať s dažďom väčšinu roka. Pravda, je len slabučký a hneď na to vyjde slnko. Mňa však prekvapilo, ako často tu prší, aj keď vnútrozemie Malajzie je omnoho suchšie. No predstavte si kúpať sa v teplej vode, a zároveň byť dažďom omývaný… to tiež nie je na zahodenie.


Poďme objavovať ostrov!


Druhý deň na ostrove sme si požičali auto. Požičanie sa začína od 55 malajských Ringgitov plus 10 za poistenie (dokopy 14.30 eur) na 12 hodín. Skúter je o niečo lacnejší, 16 Ringittov na 12 hodín.

O deviatej ráno sme opustili Cenang, ja s mapou a Smartphonom, aby som navigovala na miesta, ktoré chcem vidieť. Na moje veľké prekvapenie, všetky mapy boli neskutočne nepresné (jasné, keď používam turistické obrázkové mapky..) a google maps mi síce miesta našiel (len keď som ich vyhľadávala v malajštine, nie v angličtine…) no každé miesto bolo úplne inde ako sa v skutočnosti nachádza.

Tiež sa nespoliehajte na Tripadvisor. Z desiatich najlepších vecí, ktoré sa dajú na Langkawi podľa tejto stránky vidieť, sú skoro všetky oničom. Odporúčam iba Cable car – Lanovka (cena sa začína od 10 eur na osobu), z ktorej môžete vidieť pekný kus ostrova. Ak sa teda nebojíte výšky, je to krásny výlet.

Osobne by som odporučila na ostrove vidieť niečo trošku iné...


S autom sme sa až na večer dostali na dve najcoolovejšie miesta z celého ostrova. Park pri prístave (Legend Park) a výhľad z hory Raya (Mount Raya).

Legend Park nebol síce v najlepšom stave (keďže ani nepýtali vstupné) no dalo sa tu prechádzať v tieni, popozerať malinkú pláž a vyblázniť sa na preliezkách. Sú tu sochy a tunely, raj pre fotografov. Na pláži sme zbadali nafukovací čln s motorom. Aké by to bolo fantastické prepravovať sa týmto člnom okolo Langkawi! V tom som zbadala majiteľov člna. Bol to starší pár z Južnej Afriky.

“Tento čln je o ničom, my máme opodiaľ veľkú loď. Cestujeme na nej už 9 rokov,” priznali sa mi. Tak tomu hovorím cestovanie!

Hora Raya dala nášmu malého autu poriadne zabrať, no zvládli sme to. Bol z nej prekrásny výhľad na úplne celý ostrov, na zapadajúce slniečko. Hotel, ktorý sa na hore nachádza, ponúka prístup na vyhliadkovú vežu za malý poplatok. Keď je jasno, výhľad je skutočne prekrásny.


Jaskyne a backwaters


Druhý deň sme sa rozhodli ísť na ďalší výlet. Tento ostrov predsa musí mať viac vecí k videniu! Objavili sme Geopark, na severo-západe Langkawi. Sú to malé ostrovy, ktoré predtým spájali mosty, tie boli údajne zničené tsunami, čo je veľmi výhodné pre loďkárov, ktorí ponúkajú zájazdy po riekach tečúcich medzi ostrovčekmi. Výlet trvá len 20 minút, avšak môžu vám zastaviť v reštaurácii na vode, či ukázať vám, ako sa 'pestujú' rôzne druhy rýb a zaviesť vás do malinkej jaskyne netopierov. Samozrejme, tá nemá na naše slovenské jaskyne, takže neočakávajte nič veľkolepé.

Výlety loďou po Geoparku sa začínajú od 200 Ringgitov.


Duty free Zone


A nezabudnite na nakupovanie! Langkawi je Duty Free zóna, čo znamená, že tu môžete kúpiť európske produkty (tabak, cigary, víno, či značkové cukríky) za rovankú cenu ako doma v Európe. Pritom európske a americké značky sú vždy v Ázii drahšie), dokonca niekedy aj za nižšiu cenu. Happy shopping !


Naša cestovateľka Diana Madejová

78 views0 comments

.

bottom of page