top of page
Search
  • emsjeradio

Najčítanejšie knihy sveta – poznáte ich ?

Hľadáte knihu, pri ktorej môžete zrelaxovať a oddýchnuť si? Lenže výber je obrovský – veľa obalov aj názvov, autorov a diel, ktoré nepoznáte a ani nemáte čas spoznať. Čo keby ste siahli po jednej z najčítanejších a najpredávanejších kníh sveta?

Sväté písmo a jeho výpovede o Bohu sú najčítanejšou knihou na svete, ktorá predstavuje kolekciu 66 kníh, ktoré boli písané po dobu 16 storočí. Za ten čas sa z posolstva Božieho predali takmer 4 miliardy výtlačkov, ktoré nájdete vo väčšine domácností, a to nielen v našej krajine.


Citáty z diela predsedu Mao Ce-Tunga.

820 miliónov výtlačkov knihy, ktorá bola publikovaná v rokoch 1946 až 1976, sa predalo v Číne. Ide o malú červenú knižku, ktorá obsahuje rôzne prejavy, citáty a vyhlásenia vtedajšieho vodcu Čínskej komunistickej strany.


Alchymista

Paulo Coelho je v súčasnosti jeden z najčítanejších autorov, ktorý napísal aj dielo Alchymista, ktorého sa predalo 65 miliónov výtlačkov. Príbeh hovorí o chudobnom pastierovi, ktorý sníva o tom, že jedného dňa precestuje celý svet. Cestou stretáva alchymistu, ktorý mu napomáha spoznať svoje vnútorné ja. Táto kniha je zapísaná aj v knihe rekordov ako najprekladanejšia kniha sveta od stále žijúceho autora.


Autor s honosným menom Napoleon Hill napísal jednu z najlepších kníh, ktoré sú návodom na to, ako zbohatnúť. Aj keď má už svoj vek, je stále predávaná a úspešná, čo potvrdzuje aj 30 miliónov kusov medzi ľuďmi.


Harry Potter

J. K. Rowlingová spôsobila svojou knihou vo svete rozruch a senzáciu. Vďaka nej začali deti opäť čítať. Vytvorila sériu siedmich románov, ktorých sa predalo viac ako 400 miliónov výtlačkov. Kniha hovorí o príbehu mladého čarodejníka Harryho a jeho priateľov, ktorí prežívajú svoje dospievanie v čarodejníckej škole plnej tajomstiev, ktoré sa postupne rozuzľujú. Kniha je pôvodne detským románom, avšak je napísaná tak, že zaujme aj dospelých.


Pán prsteňov

Séria kníh od Tolkiena je fantasy príbehom, ktorý bol aj úspešne sfilmovaný. Táto epická trilógia o priateľstve, svornosti, láske a hľadaní predala 103 miliónov kópií a autor na nej pracoval 13 rokov. Čitatelia sa môžu ponoriť do čarovného sveta, ktorý sa nazýva Stredozem, a jeho končiny sú tak detailne opísané,že čitateľ na chvíľu uverí v jeho skutočnosť.


Kniha, ktorá spôsobila vo svete škandál, sa predala v počte 57 miliónov kópií. Autorom je pán Brown, ktorý napísal príbeh o vedcovi, ktorý má vášeň v symboloch a vyšetruje vraždu v najznámejšom múzeu. Keď sa však zistí, že vražda je iba časťou záhadných šifier, ktoré sa nachádzajú tiež v dielach slávneho Da Vinciho, začne sa veľké pátranie po pravde.


Twilight

Iba prednedávnom vyšla posledná časť ságy od Stephanie Meyerovej, ktorá zaujala tínedžerov na celej planéte. 43 miliónov kópií a štyri časti hovoria o dievčati, ktoré sa zamilovalo do upíra. Táto sága je mnohými odsudzovaná a inými milovaná, napriek tomu však bola sfilmovaná s veľkým úspechom najmä u mladých dievčat.


Odviate vetrom

Romantická dráma, ktorú napísala Margaret Mitchellová, hovorí o nádhernej dcére prísneho plantážnika. Ten ju núti riadiť sa spoločenskými pravidlami a tradíciami, ktoré však ona poruší a zaľúbi sa do zasnúbeného muža. Kniha sa predala v 33 miliónoch výtlačkov, vyhrala Pulitzerovu cenu a jej filmová adaptácia bola ocenená soškou.



Poslednou knihou v zozname najčítanejších kníh, ktoré by vás mohli zaujať, je kniha od rovnomennej autorky. Tá opisuje obdobie, počas ktorého sa musela skrývať pred nacistickými vojakmi v Amsterdame, aje jedným z najúspešnejších dokumentov opisujúcich hrôzu vtedajšieho sveta. Kniha od roku 1974 predala 27 miliónov výtlačkov a dočkala sa prekladu do 50 jazykov.


Zdroj - Slovenská univerzitná knižnica

531 views0 comments

.

bottom of page